Monday, November 16, 2009

Resipi Nasi Kerabu

Bahan2
600 g (6 cawan) nasi

(a) untuk sambal ikan
450g (3 ekor) ikan kembung, dipanggang dan ambil isinya
25g (1/4 cawan) kelapa parut dibuat kerisik
40g (4 ulas) bawang merah )
10g (2 ulas) bawang putih )
20g (2cm) halia ) ditumbuk bersama
120g (2 batang) serai )
3g (1 sudu teh) lada hitam
6g (1 sudu teh) gula merah
3g (1/2 sudu teh) garam

(b) untuk kuah
40g (4 ulas) bawang merah )
20g (4 ulas) bawang putih ) dikisar bersama 125 ml (3/4 cawan) air
20g belacan )
30g (10 biji) cili kering )
20g (2sm) halia
125ml (3/4 cawan) susu rendah lemak atau tanpa lemak - ganti santan pun boleh
375ml (1 3/4 cawan) santan cair, diperah daripada 1/4 biji kelapa
3g (1 sudu teh) garam
60g (1 batang) serai, diketuk
10g (2 sudu makan) gula merah

(c) untuk ulam
125g (1/2 biji saiz kecil) timun, dipotong halus
100g (1/4 biji saiz kecil) kobis, dipotong halus
100g (1 ikat) daun kesum, dihiris halus - boleh ganti dengan daun ketumbar
120g (2 batang) serai, dihiris halus
180g (2 tangkai) bunga kantan, dimayang
115g (5 batang) kacang panjang, dipotong halus
10g (5 biji) cili padi, dihiris nipis
30g (2 sudu makan) budu, dilarutkan
6g (2 sudu teh) serbuk lada sulah
50g (8 keping) keropok ikan
50g taugeh

Cara memasak
(a) sambal ikan
1. Gaulkan isi ikan panggang, kerisik, bawang merah, bawang putih, serai dan halia.
2. Masukkan gula merah, lada hitam dan garam. Gaul dan tumbuk sehingga campuran tersebut lumat.

(b) kuah
1. Masak santan sehingga mendidih.
2. Masukkan ramuan yang dikisar, serai, gram dan gula merah. Kacau sehingga sebati. Biarkan ia mendidih.
3. Masukkan susu, santan cair dan kacau. Perlahankan api. Biarkan ia masak beberapa minit, kemudian tutupkan api apabila kuah pekat.

(c) ulam
1. Gaulkan semua ulam-ulaman.
2. Masukkan nasi, sambal ikan, kuah, budu dan keropok ke dalam campuran ulam-ulaman tadi.
3. Hidang.

Sumber: Resipi Sihat, Pilihan Bijak Jilid 1

No comments: